Blogul meu

Blogul meu

joi, 9 ianuarie 2014

Mâncare de cartofi cu afumătură

 Mâncare de cartofi cu afumătură
Ingrediente:
1.      1/2 kg cartofi medii
2.      1 morcov
3.      300 g muşchi de vită afumat
4.      1 ceapă
5.      3 linguri pastă de roşii sau bulio
6.      câteva fire de mărar
7.      2-3 foi de dafin
8.      ulei
9.      sare şi piper negru măcinat
Preparare:
Se curăţă şi se spălă cu apă rece toate legumele. Ceapa se tăie cât mai mărunt, morcovul rondele, iar cartofii pe lungimea lor în 4. Se pune ceapa la călit şi apoi morcovul (nu mai mult de 5 minute). Muşchiul de vită se tăie în bucăţi egale şi se pune la fiert jumătate de oră, în oala sub presiune. După acest interval, transferăm toate ingredientele într-o cratiţă. Se completează cu pastă de roşii şi foi de dafin. Se bagă la cuptor fără capac şi se lasă până se formează sosul. Ultimul pas constă în condimentare şi adăugare a mărarului.

Sunca fiarta

Sunca fiarta
Sunca fiarta. Imagini pas cu pas pentru sunca fiarta
1,Am reusit sa ma tin de promisiune si sa postez aceasta reteta inainte de Pastele catolic. De fapt nu e chiar o reteta, eu am facut doar partea usoara. Partea grea a fost facuta de bunica mea in ianuarie, cand a tinut o vreme piciorul porcului la saramura, apoi i-a dat cateva fumuri scurte si la final l-a atarnat in camara rece sa se usuce. Acum mi-a taiat o bucata ca sa va fac o mica demonstratie, insa de Pastele ortodox, vom fierbe sunca intreaga, timp de 6 ore (pana ce osul iese usor din carne), dupa care o vom pune la presat. Deci misiunea voastra este sa faceti rost de o sunca adevarata, sarata si afumata natural si veti avea cel mai bun aperitiv pe masa de Pasti. Nu apelati la sunca afumata artificial, cu e-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul si textura celei naturale.
Ingrediente pentru Sunca fiarta
1.      1 bucata sunca (1 kg)
2.      1 foaie dafin
3.      1 lingurita boabe piper
Preparare
Ø  Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
Ø  Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
Ø  Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
Ø  Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
Ø  Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
Ø  Sunca se serveste cu hrean, telemea, ceapa verde si ridichi, alaturi bineinteles de ouale rosii de Pasti.

Cartofi greceşti

Cartofi greceşti 
Ingrediente
1.      600 g cartofi noi
2.      1 ceapă mică albă
3.      1 ceapă mică rosie
4.      3 căţei de usturoi
5.      4 ardei graşi
6.      150 g măsline negre şi verzi
7.      120 g telemea
8.      cimbru verde
9.      pătrunjel verde
10.  ulei de măsline
11.  sare, piper
Mod de preparare
    Se spală şi se fierb cartofii în coajă în apă cu sare. Când s-au fiert, se scot în strecurătoare.
    Se taie cepele în 8, se zdrobeşte usturoiul şi se taie ardeii fâşii subţiri.
    Se încing 2 linguri cu ulei într-o tigaie şi se căleşte ceapa. Când s-a aurit, se adaugă usturoiul şi ardeii şi se lasă pe foc încă 10 minute, amestecând din când în când.
    Când s-au înmuiat şi ardeii, se adaugă cartofii tăiaţi în sferturi, măslinele şi cimbrul tocat.
    Se potriveşte de sare şi piper după gust şi se mai lasă un pic pe foc, maximum un minut.
    Se serveşte fierbinte cu brânză sfărâmată deasupra şi pătrunjel verde proaspăt tăiat.
Pofta Buna!

Dovleac copt cu scorțișoară

Dovleac copt cu scorțișoară
Mirosul de dovleac copt îmi aduce aminte de copilărie, de aceea îl pregătesc cu mult drag și îl savurez cu și mai mult drag...Cu scorțișoară nu am mai încercat până acum,dar este extraordinar...
Ingrediente
1.      dovleac
2.      zahăr
3.      scorțișoară
preparare
Pasul 1
Se taie dovleacul în felii groase și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (eu am folosit tavă yena și nu am mai pus hârtie de copt);
Pasul 2
Se presară zahăr (se poate pune și zahăr vanilinat) și scorțișoară pe felii, apoi se pune la cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute (îl puteți încerca cu o scobitoare sau cu cuțitul, trebuie să fie foarte moale);
Pasul 3
Se poate servi cu miere. POFTĂ BUNĂ!!!