Blogul meu

Blogul meu

luni, 6 ianuarie 2014

Varza calita


Varza calita
1.      Ingrediente
2.      1 borcan de 800g. de varza murata (cum locuiesc in afara tarii eu cumpar varza),
3.      ceapa,
4.      mezeluri afumate ( eu am pus jamon iberico, pastrama de porc,slanina si o bucatica de carne de porc afumata taiata cubulete),
5.      4 linguri de bulion,
6.      jumate de lingura de ulei,
7.      fiii de dafin,
8.      piper,
9.      Mod de preparare reteta Varza calita
10.  tocam ceapa marunt si o punem la  calit cu jumate de lingura de ulei si cu mezelurile taiate la preferinta fiecaruia(eu  jamonul l am rupt cu degetele :P ,pastarma si slanina le am taiat in fasii si carnea de porc afumata in cuburi),
11.  lasam 6-7 minute si adaugam varza cu tot cu zeama( a mea a fost gata taiata. daca scoateti varza din butoi o taiati cu doriti si o puneti asa ne scursa in oala),punem foile de dafin si piperul si amestecam bine( fara sare pentru ca varza e sarata!)
12.  lasam la fiert 40 de minute la foc mic mic,
13.  apoi adaugam bulionul , (mie imi place  mai rosie asa ca am pus 5 linguri de bulion) amestecam bine si mai lasam inca 5 minute pe foc,
14.  eu am servit o cu mamaliguta, snitel de porc si ardei iute FOARTE BUN!!!!

Sfaturi de la bunica

Sfaturi de la bunica
ALBUS de ou
1.      pentru a pastra cateva zile albusurile de ou, turnati deasupra cateva picaturi de apa;
2.      albusul oualor de rata nu se foloseste la prajituri, fiind prea gras nu se bate spuma;
3.      spuma de albus nu se lichefiaza daca punem in ea zaharul in doua reprize: una cand incepem batutul, cealalta la final;
4.      albusul de ou se desparte usor de galbenus, daca oul spart e pus deasupra unui vas, intr-o palnie. Albusul curge in vas, galbenusul ramane intreg.
5.      albusul de ou se intareste mai repede daca adaugam in el un praf de sare sau de zahar, sau cateva picaturi de lamaie sau de apa rece;
6.      cand bateti albusul de ou, puneti in el o lingura de apa rece, din aceeasi cantitate de oua, va iesi o masa mai mare de albus.
CARTOFII
7.      cartofi pusi la fiert nu mai dau afara din oala daca in apa se adauga o lingura de lapte'
8.      cartofi fierti se curata mult mai repede daca imediat dupa ce sunt scosi din apa fierbinte, se clatesc repede in apa rece;
9.      cartofi noi se curata foarte usor daca-i tinem inainte in apa rece, amestecata cu o mana de sare gronjoasa, dupa cca 1/2 ora, ii frecam cu un servetel aspru;
10.  daca v-au ramas cartofi prajiti de la masa, nu-i aruncati, pusi a doua zi intr-o ciorba, ii vor da un gust deosebit;
11.  cartofi din camara nu incoltesc daca se pun langa ei si cateva mere;
12.  dupa ce curatam cartofii de coaja, e bine sa-i trecem printr-un jet de apa rece, vor fierbe mai usor si nu se vor farama;
13.  ati curatat cartofii si pana sa-i fierbeti s-au inegrit Puneti cateva picaturi de otet in apa in care fierb, cartofi devin albi, iar gustul otetului nu se simnte.
CASTRAVETII
1.      raman mai multa vreme proaspeti daca ii varati cu codita in apa, cam un sfert din castravete trebuie sa fie acoperit, apa trebuie schimbata zilnic;
2.      castravetii pentru salata sunt mai buni si gustosi daca dupa curatirea de coaja sunt inmuiati repede in apa care clocoteste;
3.      amareala castravetilor poate fi inlaturata daca dupa ce sunt taiati felii, se introduc 10 minute in lapte putin sarat.
CASCAVALUL
1.      nu se usuca daca-l inveliti intr-o panza umeda, inmuiata in apa si otet;
2.      puneti-l astfel intr-o cutie inchisa, la frigider.
CAPSUNILE
1.      nu se spala niciodata dupa ce li se rupe codita;
2.      astfel, sucul si vitaminele se pierd in apa din vas sau din ghiuveta.