Blogul meu

Blogul meu

luni, 23 decembrie 2013

Mujdei de usturoi

Mujdei de usturoi
Am pus aceasta denumire deoarece dupa mai multe variante am decis sa combin un mujdei dupa placul meu .acesta este modul meu de a face mujdeiul.
Ingrediente
1.     1 capatina usturoi
2.     sare
3.      1/2 lingurita rasa sare
4.      1/2 lingurita rasa zahar
5.      6-7 linguri ulei
6.      150 gr iaurt natural
7.      1 virf lingurita marar
Mod de preparare
Intr-un castron se zdrobeste usturoiul curatat cu ajutorul aparatului de zdrobit usturoi. Se adauga sarea si zaharul apoi cu chisoiul se bate pana devine o crema, dupa care se adauga putin cate putin uleiul amestecand incontinuu pana se leaga bine. Adaugam iaurtul si mararul. Amestecam bine. Se lasa la frigider pentru jumatate de ora.

Reteta de visinata

1.      Reteta de visinata
5 kg visine
1/2 kg cirese amare
1/2 kg zmeura sau fragute
100 ml rom
un plic zahar vanilinat
1+1/2 kg zahar
1+1/2 l alcool de 70 de grade sau 1 l alcool de 87 de grade si 1 l rachiu alb (un alcool mai slab)
8-10 picaturi esenta de migdale

Ø  Intr-o damigeana de 10 l (sau ce aveti) se pun visinele, impreuna cu ciresele amare si cu zmeura sau fragutele (spalate, dar necuratate de samburi); zaharul se presara, la urma, peste ele. Damigeana se scutura bine, ca sa se amestece fructele cu zaharul. Se leaga la gura cu tifon si se lasa la soare 5-6 zile sau numai la caldura, in bucatarie, pana cand fructele isi lasa zeama si se topeste bine zaharul, agitandu-le zilnic.
Dupa aceea, se adauga alcoolul, romul si vanilia. Damigeana se astupa bine cu dop si se lasa la rece doua saptamani, agitand-o la 2-3 zile. Dupa acest timp, se poate consuma impreuna cu fructele sau fara fructe. Daca nu se pune suficient alcool, ca visinata sa aiba peste 25 de grade, fermentii care sunt in fructe nu se distrug si se continua fermentatia alcoolica cu degajare de bioxid de carbon care, in cantitate mare, preseaza prea mult pe damigeana, incat poate s-o sparga, daca aceasta este ermetic inchisa.
Eu n-am legat bine damigeana, am lasat-o legata lejer. Cu reteta se obtine o visinata medie, nici prea tare, nici prea dulce...
Zmeura si fragutele, sunt, desigur, optionale, ca si zaharul vanilinat, dupa parerea mea. ...de gustibus