Blogul meu

Blogul meu

joi, 8 mai 2014

Caperele

Caperele
    Ingrediente:
    capere
Specie originară din bazinul Mării Mediterane, Caperul (Capparis spinosa L.) este un arbust spinos cu frunze rotunjite și flori alb-rozalii. Caperele sunt mugurii acestui arbust, de culoare verde-măsliniu, care se consumă în calitate de condiment.
caperele
În prezent, caperul se cultivă în Cipru, Grecia (unde se consumă și fructul de caper și frunzele acestuia), Franța, Italia, Spania, Algeria.
Caperele se comercializează murate în oțet sau în sare; cele murate în oțet au un termen de valabilitate mai mare.
În funcție de mărimea lor, caperele pot fi: non-pareil (cele mai mici, de până la 7 mm în diametru), surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 m) și grusas (mai mari de 14 mm).
Foarte populare în bucătăriile de la Marea Mediterană, caperele sunt un ingredient des folosit la salate, sosuri (sosul tartar, de exemplu), mâncăruri cu carne și pește.
Gustul lor astrigent, proaspăt și ușor picant este preferat în combinații cu somon, păstrăv, miel, dar și cu alte cărnuri roșii ca vita și porcul.
Utilizarea lor datează din timpurile vechi, caperele fiind menționate în Biblie, în scrierile grecului Dioscoride, dar și în Epopeea lui Ghilgameș.
Date nutriționale pentru 100 g de capere gătite
1.      Calorii  20 kcal    100 kJ
2.      Carbohidrați  5 g, din care zaharuri 0.4 g, fibre  3 g
3.      Grăsimi 0.9 g
4.      Proteine 2 g
5.      Vitamina C 4 mg 7%
6.      Fier 1.7 mg 14%
7.      Sodiu 2960 mg 129%

Muratura iute

Muratura iute
Ingrediente
1.      3 kg de ceapa rosie
2.      1/2 kg de ardei iuti
3.      3 l de apa
4.      1/2 l de otet
5.      3 linuri de zahar
6.      3 linguri de miere
7.      sare si piper dupa gust.
Mod de preparare - Muratura iute
Aceasta muratura iute este cunoscuta tot in zona Ardealului, fiind imprumutata din specificul culinar unguresc. Muratura iute este foarte simplu de preparat, are putine ingrediente insa rezultatul final este unul cu totul si cu totul deosebit.
Curata ceapa si taie-o pestisori, nu foarte marunt. Spala bine si ardeii iuti si taie-i rondele. Daca lasi ardeii cu tot cu samburi, muraturile vor fi mai iuti, daca insa doresti sa fie mai putin iuti, indeparteaza nervurile si samburii de la ardei. Aseaza ceapa si ardeii intr-un vas adanc.
Pentru a prepara saramura, pune la fiert apa impreuna cu otetul. Cand sunt aproape de punctul de fierbere, pune si zaharul, mierea, sareaza si pipereaza dupa gust. Lasa saramaura sa fiarba 10-15 minute, al foc mica.
Toarna saramra fierbinte peste ceapa si ardei si lasa-le sa stea asa peste noapte. A doua zi, pune din nou vasul la foc, lasa muraturile sa dea cateva clocote si apoi, cant sunt inca fierbinti, toarna-le in borcane de 800 de gr, sterilizate in prealabil. Sigileaza bine borcanele si lasa-le in patura pana a doua zi. Pofta buna!