Caperele
Ingrediente:
capere
Specie originară din bazinul
Mării Mediterane, Caperul (Capparis spinosa L.) este un arbust spinos cu frunze
rotunjite și flori alb-rozalii. Caperele sunt mugurii acestui arbust, de
culoare verde-măsliniu, care se consumă în calitate de condiment.
caperele
În prezent, caperul se
cultivă în Cipru, Grecia (unde se consumă și fructul de caper și frunzele
acestuia), Franța, Italia, Spania, Algeria.
Caperele se comercializează
murate în oțet sau în sare; cele murate în oțet au un termen de valabilitate
mai mare.
În funcție de mărimea lor,
caperele pot fi: non-pareil (cele mai mici, de până la 7 mm în diametru),
surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 m) și
grusas (mai mari de 14 mm).
Foarte populare în
bucătăriile de la Marea Mediterană, caperele sunt un ingredient des folosit la
salate, sosuri (sosul tartar, de exemplu), mâncăruri cu carne și pește.
Gustul lor astrigent,
proaspăt și ușor picant este preferat în combinații cu somon, păstrăv, miel,
dar și cu alte cărnuri roșii ca vita și porcul.
Utilizarea lor datează din
timpurile vechi, caperele fiind menționate în Biblie, în scrierile grecului
Dioscoride, dar și în Epopeea lui Ghilgameș.
Date nutriționale pentru 100
g de capere gătite
1.
Calorii 20 kcal
100 kJ
2.
Carbohidrați 5 g, din care zaharuri 0.4 g, fibre 3 g
3.
Grăsimi
0.9 g
4.
Proteine
2 g
5.
Vitamina
C 4 mg 7%
6.
Fier 1.7
mg 14%
7.
Sodiu
2960 mg 129%