Blogul meu

Blogul meu

joi, 15 mai 2014

Tocanita de ciuperci cu carne

Tocanita de ciuperci cu carne
Ingrediente
1.      1 punga amestec de ciuperci de padure cu cartofi (400 g)
2.      1 ceapa mare
3.      1 conserva rosii in suc propriu
4.      1/2 ardei gras rosu
5.      1 capatana usturoi
6.      1 pahar de vin alb
7.      1 bucata de piept de curcan (~200g)
8.      patrunjel verde
9.      sare si piper
Mod de preparare tocanita de ciuperci cu carne:
Calim ceapa tocata marunt in cateva linguri cu ulei de masline. Adaugam pieptul de curcan taiat cuburi si amestecand continuu calim carnea pana se albeste. Punem amestecul de ciuperci si cartofi, rosiile cu tot cu sucul din conserva, ardeiul gras tocat, vinul si apa atat cat sa fie toate acoperite. Acoperim cu un capac si fierbem la foc mic pana carnea este bine fiarta si zeama a scazut suficient. Adaugam usturoiul pisat, saram si piperam dupa gust. La sfarsit, pentru o savoare deosebita, presaram patrunjel verde tocat.


Slănină fiartă cu usturoi şi boia

Slănină fiartă cu usturoi şi boia
Specialitate sezonieră, slănina fiartă de porc – aită (usturoiată) şi boită – este populară în special în Transilvania unde se consumă în perioada de iarnă pe platourile de aperitive. Fiartă într-un amestec aromat sau, şi mai bine, în zeamă de varză (moare), această slănină îşi pierde din conţinutul de grăsime prin fierbere dar câştigă în gust şi frăgezime. Merită încercată cu siguranţă!
Ingrediente:
1.      1 kilogram de slănină subţirică (de pe burta porcului)
2.      8 căţei de usturoi
3.      2 foi de dafin
4.      1 lingură boabe de piper
5.      6-8 boabe de ienibahar (opţional)
6.      zeamă de varză (sau apă cu sare)
7.      2-3 linguri boia de ardei dulce
8.      1 lingură de ulei
9.      1 linguriță de sare
Preparare:
    Puneţi la fiert 4-5 litri de zeamă de varză sau de apă în cu 2-3 linguri de sare.
    Adăugaţi foile de dafin, 3 căţei de usturoi curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar.
    Adăugaţi slănina. Dacă este prea mare pentru vasul de fierbere, tăiaţi-o în 2 sau 3 bucăţi.
    Fierbeţi 40 de minute şi verificaţi cu furculiţa: dacă furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. Dacă nu este fiartă complet, continuaţi fierberea încă 10 minute şi verificaţi din nou. Scoateţi slănina şi puneţi-o între două funduri de lemn ca să se răcească, în chiuvetă. Puneţi o greutate pentru a presa bine.
    Nu fierbeţi prea mult slănina deoarece va deveni prea moale şi neapetisantă.
    Faceţi pastă restul de usturoi împreună cu o linguriţă de sare şi una de ulei.
    Întindeţi pasta obţinută peste slănină.
    Pudraţi slănina cu boia de ardei dulce şi pătraţi-o la rece până în momentul consumului.|
    În funcţie de cât de usturoiată doriţi să fie, îndepărtaţi usturoiul cu dosul
    unui cuţit după 30-60 de minute sau serviţi-o aşa.
    Slănina cu boia şi usturoi se serveşte ca atare, pe platorurile reci de aperitive.