Blogul meu

Blogul meu

duminică, 11 mai 2014

Jumari cu ficat

Jumari cu ficat
    Ingrediente
1.      8 oua,
2.      200 g ficat de vitel,
3.      2 linguri grasime,
4.      sare,
5.      piper
    Mod de preparare
    Se prajeste putin ficatul taiat bucatele mici, lunguiete. Se toarna deasupra ouale batute, sare si piper si se lasa pe foc potrivit pina se prind jumarile.


Sunca fiarta

Sunca fiarta
Ingrediente:
1.      750 g şuncă
2.      1/2 pahar vin
3.      2 foi de dafin
4.      1 ceapă
5.      piper
Mod de preparare:
Spălăm şunca, o clătim în apă caldă şi fără să o opărim, radem fumul de pe şorici.
Punem şunca în apă rece şi o lăsăm din ajun pană a doua zi, cand vărsăm apa, o legăm cu sfoară să nu se desfacă şi o punem la fiert în altă apă rece, cat să aco­pere şunca. Adăugăm la fiert 1/2 pahar mare de vin, piper (cateva boabe), două foi de dafin, o ceapă necurăţată, zdrobită cu pumnul şi coaptă pe plită. Lăsăm să fiarbă şunca încet.
Incercăm şunca dacă este gata cu acul de împănat (acesta intră uşor în carne). O şuncă tanără se cunoaşte cand este gata după şorici, care se rupe la orice apăsare de deget. Şunca bătrană este gata cand carnea se desface uşor de pe os. însă cel mai bun mijloc de încercat este acesta : şunca, pe langă osul cel mare, are şi un os mic, subţire. Tragem de acest os şi dacă iese, şunca este gata. Şunca de porc tînăr fierbe în 2-3 ore, iar cea de porc mai bătran, în 4 ore.
Cand este fiartă, lăsăm să se răcească in apa ei, apoi o punem pe o tavă, des­facem sfoara, scoatem şoriciul, lăsînd un brau de şorici de patru degete în jurul osului. Tăiem marginea şoriciului în zimţi, iar osul îl garnisim cu o cocardă de hîrtie.
Tăiem şunca în felii pe care le aşezam astfel, ca să reconstituim forma şuncii.
Servim caldă cu mazăre verde, piure de spanac, piure de cartofi cu dife­rite sosuri : de vin, de ciuperci, zeamă de carne concentrată şi cu salată, varză acră, fasole boabe.