Blogul meu

Blogul meu

marți, 18 martie 2014

Arpacas(grau fiert)

Arpacas(grau fiert)
Ingrediente
1.      800 gr grau
2.      1,600 l apa
3.      coaja rasa de la o lamaie mare
4.      1 esenta rom
5.      un castron nuca macinata
6.      200 gr zahar (sau daca vreti mai dulce puneti mai mult)
7.      nuca de cocos
8.      bombonele colorate
Mod de preparare reteta Arpacas(grau fiert)
Graul se spala in 4-5 ape.
intr-o oala de tuci se pune apa peste care se pune graul si un stop de sare.
aceasta se da la cuptor si se invarte din cand in cand cu o lingura de lemn(se poate face si pe aragaz)
se fierbe insa nu prea tare ca atunci cand se raceste se mai ingroasa,bobul de grau trebuie sa se simta intreg dar sa fie fiert.
cu 10 min inainte de a inchide cuptorul se pune zaharul si se invarte bine,iar peste 10 min aragazul se inchide.
se scoate oala din cuptor,se pune coaja de lamaie si esenta de rom.
o mai lasati 10-15 min la racorit si puneti si nuca macinata.
cand serviti puneti in farfurie peste care presarati nuca de cocos si bombonele colorate.

Tagliatelle cu ficatei de pasare



Tagliatelle cu ficatei de pasare
Ingrediente:
1.      500 g ficatei de pui
2.      300 g tagliatelle
3.      * 2-3 rosii    * 2-3 catei de usturoi
4.      2 lg pasta de rosii
5.      * sare    * piper.
6.      1 lg de busuioc proaspat tocat
7.      2-3 lg ulei de masline
Mod de preparare:
Pastele, tagliatelle se fierb dupa indicatiile de pe ambalaj. Se scot intr-o sita si se trec printr-un jet de apa in asa fel incat sa nu se raceasca.
Ficatei de pui se spala, se condimenteaza si se pune la fript intr-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei. Se adauga usturoiul si se caleste 2-3 minute, apoi se scoate. Rosiile se taie cubulete si se adauda si ele peste ficatei impreuna cu pasta de tomate. Se lasa cateva minute.
Se aseaza pastele pe o farfurie si deasupra se pun ficatei de pui si sos. Se presara busuioc proaspat tocat. Poate o sa va placa si Tagliatelle cu vita si ciuperci, in sos de marar.