Blogul meu

Blogul meu

joi, 14 noiembrie 2013

Fasole scazuta la cuptor


Fasole scazuta la cuptor
Aveti nevoie:
1.      cutie mare de 800 gr de fasole alba,spalata bine
2.      carnita afumata orice doriti (carnati,costite,etc) eu am folosit jambon afumat taiat cubulete
3.      2 cepe mari
4.      3 catei de usturoi
5.      2 ardei grasi(unul galben si unul rosu)
6.      2 morocovi
7.      1 cutie de rosii decojite si taiate/rosii pisate(decojite)
8.      2 frunze de dafin
9.      busuioc,cateva boabe de piper(vreo 6)
10.  apa,400 ml vin rosu
11.  sare dupa gust
12.  extra marar verde sau patrunjel tocat marunt
13.  3 linguri ulei,2 linguri de zahar
14.  Mod de preparare:
15.  Intr-o cratita puneti ceapa taiata solzi la calit cand aceasta devine sticloasa,adaugati zaharul,apoi usturoiul taiat in 2,busuiocul,foile de dafin,piperul boabe,amestecati.
16.  Adaugati si restul de legume,ardeii taiati cuburi marisoare,morcovii rondele,caliti 2-3 minute totul impreuna,adaugati fasolica(spalata si scursa bine),cutia de rosii/rosiile pisate,vinul si apa cat sa treaca cu 2 degete peste intreaga compozitie.

Incalziti cuptorul la 160 de grade si dati cratita la cuptor ptr 2 ore,amestecand din cand in cand

Must

Must
Dupa ce am strans toti strugurii, stam cu o felie de cozonac si un pahar de tuica in varf de deal ca sa ne tragem sufletul. Apoi ne indreptam spre casa sa-i facem must, care pana la Craciun va deveni un vin numai bun e fiert. Totul se incheie cu o masa cu supa de pui, sarmale si prajituri.
Daca va e dor si voua de aceste momente, insa sunteti departe de tara sau nu mai aveti rude cu vie, puteti sa va preparati si acasa un pahar de must. Cel mai eficient e cu un storcator de fructe, dar in lipsa procedati ca mai jos.
Ingrediente
1.      struguri copti (dulci si zemosi)
Preparare
    Se spala strugurii. Se scot boabele de pe ciorchine.
    Se strivesc strugurii fie in robot sau cu un strivitor de cartofi.
    Se pun strugurii zdrobiti intr-o sita cu tifon. Se storc pana iese zeama din ei.
    Se pastreaza in sticle, la rece, pentru a nu fermenta. Daca doriti sa-l pastrati mai mult, fie il congelati, fie puneti cate o aspirina in fiecare sticla.