Blogul meu

Blogul meu

duminică, 8 decembrie 2013

Ciorba de perisoare din soia

Ciorba de perisoare din soia
Ingrediente perisoare:
1.      100 g granule soia,
2.      50 ml ulei,
3.      1 ceapa mica,
4.      5 linguri faina,
5.      1/4 legatura patrunjel verde,
6.      sare, piper,

Alte ingrediente:
1.      2 morcovi de marime mijlocie,
2.      1 radacina patrunjel,
3.      1/4 radacina telina,
4.      1 ceapa mica,
5.      1 lingura mare bors(folosesc borsul de la plic),
6.      1 lingura frunze leustean verde tocat(sau uscat daca verde nu aveti),
7.      2 linguri ulei,
Preparare:
Curatam morcovii, patrunjelul si ceapa. Granulele de soia le punem la fiert in apa cu sare. Morcovii, patrunjelul si telina curata le taiem cubulete. Ceapa o dam pe razatoarea fina si impartim cantitatea rezultata in doua.Intr-o oala punem uleiul la incins si calim pe el legumele taiate impreuna cu ceapa. Stingem totul cu circa 2.5 l apa rece si lasam la fiert la foc mic impreuna cu 1 lingurita de sare. Soia fiarta si scursa de apa o amestecam cu jumatatea de ceapa razuita ce a ramas, cu 50 ml ulei, 5 linguri faina si condimentam cu sare si piper dupa gust. La acest amestec adaugam si patrunjelul verde tocat fin. Amestecam totul si formam perisoare din aceasta compozitie. Cand legumele din oala sunt fierte, adaugam si perisoarele formate in ciorba clocotinda. Lasam sa dea totul din nou in clocot, adaugam lingura cu bors(sau mai mult daca vreti ca ciorba sa fie mai acra) si lasam sa fiarba inca circa 3 minute la foc mic .Oprim focul sub oala si deasupra presaram leustean verde tocat fin.

Turte pe plita

Turte pe plita

Turtele mele se numesc impropriu "pe plita" caci le-am copt intr-o tigaie de fonta, insa gustul e exact acelasi, gustul copilariei!
Ingrediente: (pentru 5 turte cu diametrul 28)
1.      500 gr faina
2.      250 ml apa calduta
3.      7 gr drojdie uscata
4.      1 lingurita sare
Mod de preparare
Din ingredientele mentionate framantam un aluat pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Il impartim in 5 bucati egale, presaram suprafata de lucru cu faina si  framantam fiecare bila de aluat pana devine elastica si nelipicioasa.
Luam o bila de aluat si o intindem cu sucitorul pana ajunge la diametrul tigaii. Punem turta astfel obtinuta in tigaia de fonta incinsa in prealabil.
Coacem turta pe ambele parti pana incepe sa creasca si devine rumena.
Se pot manca simple, in loc de paine sau in diverse combinatii.