Blogul meu

Blogul meu

sâmbătă, 22 martie 2014

Cartofi pai

Cartofi pai
Ingrediente
1.      cartofi
2.      oregano uscat
3.      sare, piper negru
4.      ulei pentru prajit
Preparare
    Se taie cartofii felii subtiri, semitransparente, ca pentru chipsuri folosind o razatoare.
    Se stivuiesc felii unele peste altele si se taie cu cutitul betisoare extra subtiri.
    Se rasfira betisoarele pe servetele de bucatarie pentru a se absorbi umezeala.
    Se pune ulei de macar 3 degete intr-un vas de fonta si se incinge super bine.
    Se prajesc betisoarele de cartofi, in ture, in uleiul incins, doar pana devin usor crem (nu le lasati sa devina rumene). Dureaza cam 15-20 secunde / tura.
    Se scot cartofii cu o paleta cu gauri pe servetele de hartie sa se scurga uleiul.
    La final, se condimenteaza cartofii cu putina sare, piper negru proaspat macinat si oregano. Se amesteca usor cu mana si se da forma de cuib. Se servesc imediat, desi nu se inmoaie nici daca se racesc.


Tocanita de cartofi cu costite afumate

Tocanita de cartofi cu costite afumate
Ingrediente
1.      1.5 kg cartofi fainosi
2.      300 gr costite afumate
3.      1 ceapa mare
4.      1 ardei gras rosu
5.      2 lingurite boia dulce
6.      1 varf cutit boia iute
7.      3 foi de dafin
8.      1/2 legatura patrunjel
9.      1 lingura ulei
10.  sare, piper negru
Preparare
1.      Se taie costitele bucati individuale (intre oase). Se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc usor pe toate partile si isi lasa parte de grasime. Se scot pe o farfurie.
2.      In grasimea ramasa se adauga ceapa si ardeiul tocate marunt. Se calesc la foc mic timp de 10 minute, pana sunt foarte moi.
3.      Se trage oala de pe foc si se adauga dafinul, boiaua si piper negru. Se amesteca bine.
4.      Se pun costitele inapoi in oala, se adauga sare dupa gust si se acopera cu 1.5 l apa. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 1 ora (sau pana incercati o costita cu furculita si carnea se desprinde usor de pe os).
5.      Se adauga cartofii curatati si taiati cuburi. Trebuie sa fie suficienta apa in oala cat sa acopere cartofii. Daca nu este destula, adaugati putina apa fierbinte cat sa cuprinda cartofii.
6.      Aduceti la fierbere. Fierbeti fara capac timp de 20-30 minute (pana cartofii sunt facuti).
Adaugati patrunjelul tocat fin. Lasati sa stea cateva ore si sosul se va ingrosa. Este mai buna dupa cateva ore sau reincalzita