Blogul meu

Blogul meu

joi, 7 august 2014

Supă de roşii cu tăiţei de casă

Supă de roşii cu tăiţei de casă
Ingrediente:
1.      1 morcov mare curăţat
2.      1 ceapă medie curăţată
3.      1 rădăcină de păstârnac curăţat
4.      1/2 lingură de pătrunjel verde tocat
5.      750 g de roşii în bullion
6.      1 lingură de pastă de roşii
7.      1 linguriţă de zahăr
8.      Un vârf de cuţit de piper negru măcinat
9.      1 linguriţă de sare
Tăiţei:
1.      100 g de faina+ 1 lingură pentru întins foaia
2.      1 ou
3.      ½ linguriţă de untură sau ulei de floarea soarelui
4.      1 linguriţă de sare
Mod de preprare:
Curăţaţi şi apoi tocaţi zarzavatul, după care puneţi-l la fiert într-o oală cu 1, 5 L de apă. După 15 minute adăugaţi roşiile în bulion şi pasta de roşii, continuând fierberea, la foc mediu, timp de 30-35 de minute. Adăugaţi zahărul şi condimentele, apoi pasaţi supa cu un blender după care strecuraţi-o frumos.
În timp ce supa fierbe frământaţi ingredientele pentru tăiţei cu un vârf de cuţit de sare, formând un aluat fin. lăsaţi alauatul să se odihnească 15 minute, apoi întindeţi pe planşetă o foaie subţire, pudraţi-o cu un praf de făină, rulaţi-o într-un sul strâns şi la urmă tăiaţi-o în fâşii foarte subţiri.
Răsfiraţi tăiţeii pe planşetă şi lăsaţi-i să se zvânte timp de 7-8 minute, apoi puneţi-i la fiert într-o oală cu 1,5 L de apă clocotită cu restul de sare. Fierbeţi tăiţeii timp de 2-3 minute, amestecând să nu se lipească, apoi adăugaţi-i supei împreună cu pătrunjelul tocat.

Supa cu taitei de casa




Supa cu taitei de casa
Ingrediente
1.      bucata de rasol vaca (500 gr)
2.      2 morcovi
3.      1 ceapa
4.      1 telina mica
5.      1 ardei
6.      1 pastarnac
7.      cateva linguri ulei
8.      sare dupa gust
9.      patrunjel verde
10.  Taitei:
11.  1 ou intreg
12.  faina cat cuprinde (5 – 6 linguri)
13.  sare
Mod de preparare reteta Supa cu taitei de casa
    Spalam bine carnea in apa rece si o punem la fiert in 3 litri de apa. Cand a dat in fiert, adunam spuma de deasupra (o lasam sa fiarba pana cand iese tot sangele din ea) si apoi adaugam legumele spalate si curatate (intregi).
    Le fierbem cu un praf de sare si cateva linguri de ulei (in functie de cat de grasa e carnea, adaugam ulei mai mult sau mai putin).
Taitei:
    Intr-un castron batem oul cu praful de sare apoi adaugam faina treptat. Coca trebuie sa fie maleabila si sa nu se mai lipeasca de mana (in nici un caz nu trebuie sa fie tare!) La un ou intra aprox. 5-6 linguri de faina.
    Intindem foaia cu un facalet cat de subtire putem, apoi o pudram cu faina. O taiem pe lung in doua (sau patru) si o suprapunem apoi taiem taitei cu un cutit ascutit (cum taiem painea) si ii rasfiram pe blat ca sa se usuce putin.
    Cand legumele si carnea s-au fiert, le scoatem din supa, supa o strecuram, apoi o punem inapoi in oala si adaugam taiteii. Lasam la fiert pana se fragesesc.
    La final adaugam patrunjelul verde tocat marunt si servim!