Blogul meu

Blogul meu

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Răcitură de cocoş

Răcitură de cocoş
Ingrediente:
1.      1 cocoş de 1,2-1,5 kg,
2.      2-3 cepe,
3.      2-3 rădăcini de pătrunjel,
4.      1-2 morcovi,
5.      5-6 căţei de usturoi,
6.      foi de dafin,
7.      piper negru boabe,
8.      sare,
9.      verdeaţă de pătrunjel.
Mod de preparare:
Pregătiţi cocoşul, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă, rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic, luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele, capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute pînă sînt gata, a se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.
Carnea fiartă se ia de pe os, se pune în farfurii adînci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce, se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.
Se recomandă să se servească cu hrean preparat anterior.


Ciorba de ciocanele de pui

Ciorba de ciocanele de pui
Ingrediente:
1.      1 kg carne de pui, ciocanele de pui
2.      1 buc ceapa,
3.      1 buc morcov,
4.      1 buc cartof,
5.      1 buc ardei gras,
6.      2 lingurite bulion sau 2 rosii coapte,
7.      1 litru bors,
8.      legatura patrunjel,
9.      legatura leustean,
10.  sare.
Mod de preparare:
Puiul curatat si spalat, taiat in bucati potrivite, se pune la fiert intr-o oala cu ~ 3 litri de apa.
Se va aduna spuma si se lasa sa fiarba pentru 20 minute.
Intre timp curatam, si tocam marunt legumele.
Le adauga si pe ele in oala si mai fierbem pentru 30 minute.
Intre timp fierbem borsul separat daca ai (e si mai usor stoarcem o lamaie si o punem in ceorba). Adaugam in oala, amestecam si lasam 5 minute dupa care adaugam
Condimentam cu sare sau o lingurita de delikat.
Tocam marunt legaturile de patrunjel si leustean, le adaugam in oala si stingem focul.