Răcitură de cocoş
Ingrediente:
1.
1 cocoş
de 1,2-1,5 kg,
2.
2-3 cepe,
3.
2-3
rădăcini de pătrunjel,
4.
1-2
morcovi,
5.
5-6 căţei
de usturoi,
6.
foi de
dafin,
7.
piper
negru boabe,
8.
sare,
9.
verdeaţă
de pătrunjel.
Mod de preparare:
Pregătiţi cocoşul,
spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini
de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă,
rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită
carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic,
luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele,
capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute pînă sînt gata, a
se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.
Carnea fiartă se ia de pe
os, se pune în farfurii adînci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce,
se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai
stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov
şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.
Se recomandă să se servească
cu hrean preparat anterior.