Sarmalute
ardelenesti
Ingrediente:
1.
Carne
tocata (mix porc cu vita) – 800 de grame
sarmale ardelenesti
2.
varza
dulce sau murata 3 kg
3.
4 cepe
4.
bulion de
rosii- 100 de grame
5.
apa sau
supa de carne 1,5 litri
6.
boia de
ardei o lingura
7.
untura de
porc sau ulei – 250 de grame
8.
orez –
100 de grame
9.
piper – 5
gr
10.
cimbru 2
gr
11.
costita
afumata 300 de grame
12.
sare –
dupa gust
Carnea se amesteca cu orezul
(calit impreuna cu cepele anterior), piperul pisat, cimbru, boia si sare.
Separat , se aleg foile de
varza (fara rupturi), taindu-le in bucati potrivite. Din compozitia de carne
pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin
din compozitia de carne (de marimea unei nuci mari), se impacheteaza in forma
de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se,
astfel, forma de sarma.
Se pun intr-o oala impreuna
cu costitele se acopera la nivel cu apa si se fierb la foc mic.
Inainte de a se lua de pe
foc se toarna peste sarmale bulionul de rosii, se mai lasa 5 minute, iar apoi
se iau de pe foc.
Se servesc cu smatana.
Pofta buna!!