Blogul meu

Blogul meu

luni, 17 martie 2014

Sarmalute ardelenesti


Sarmalute ardelenesti
Ingrediente:
1.      Carne tocata (mix porc cu vita) – 800 de grame    sarmale ardelenesti
2.      varza dulce sau murata  3 kg
3.      4 cepe
4.      bulion de rosii- 100 de grame
5.      apa sau supa de carne 1,5 litri
6.      boia de ardei o lingura
7.      untura de porc sau ulei – 250 de grame
8.      orez – 100 de grame
9.      piper – 5 gr
10.  cimbru 2 gr
11.  costita afumata 300 de grame
12.  sare – dupa gust
Carnea se amesteca cu orezul (calit impreuna cu cepele anterior), piperul pisat, cimbru, boia si sare.
Separat , se aleg foile de varza (fara rupturi), taindu-le in bucati potrivite. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci mari), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se, astfel, forma de sarma.
Se pun intr-o oala impreuna cu costitele se acopera la nivel cu apa si se fierb la foc mic.
Inainte de a se lua de pe foc se toarna peste sarmale bulionul de rosii, se mai lasa 5 minute, iar apoi se iau de pe foc.
Se servesc cu smatana.
Pofta buna!!

Sarmalute moldovenesti

Sarmalute moldovenesti
Ingrediente:
1.      500 g carne tocata
2.      100 g orez
3.      3-4 cepe
4.      1 morcov
5.      patrunjel, marar
6.      1 ardei, 1 ou
7.      2-3 linguri faina grau
8.      3-4 linguri bulion
9.      sare, piper, alte condimente
Preparare:
Se curata si se taie ceapa apoi se caleste la foc mic. Spre final se adauga bulionul, apoi morcovul ras, patrunjelul si mararul, carnea, orezul ales si spalat, oul, faina si alte condimente dupa gust. Se amesteca bine. Frunzele de vita de vie sau varza se pun intr-o tigaie cu apa fierbinte pentru a fi mai moi la format sarmalutele. Se aseaza intr-o oala pentru fiert, se adauga apa, daca doriti si 2-3 linguri de bulion. Se acopera si se lasa pe cuptos sa fiarba. Spre sfarsit prind un gust deosebit daca le bagati in cuptor si le mai lasati acolo sa se coaca aproximativ 30 de minute. Asemeni ardeilor umpluti si sarmalutele se pot manca adaugand smantana si mamaliguta. Pofta buna!