Blogul meu

Blogul meu

marți, 26 noiembrie 2013

Mămăligă cu ochiuri în cuiburi

Mămăligă cu ochiuri în cuiburi
Ingrediente:
ü  250g de mălai
ü  1 litru de apă
ü  1 linguriţă de sare
ü  2 linguri de ulei
ü  3 ouă
Mod de preparar
1. Se pune apa la fiert, în care se adaugă sarea şi uleiul. Când începe să clocotească, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând încontinuu cu telul sau cu o lingură de lemn. După ce s-a încorporat tot mălaiul, se lasă mămăliga la fiert aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când (mămăliga nu trebuie să fie prea tare).
2. Se răstoarnă mămăliga într-un vas termorezistent şi se formează cu o lingură trei scobituri (cuiburile). Se sparg ouăle şi se pune fiecare în cuibul său. Se dă la cuptor 3-4 minute sau până se coagulează ouăle. Se serveşte mămăliga caldă cu brânză telemea.

Piure de ţelină

Piure de ţelină
Ingrediente
Ø  3 bucăţi de ţelină medii, aprox. 1,3 kg, curăţate şi tăiate cubuleţe
Ø  2 cartofi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
Ø  1 căţel de usturoi
Ø  100 g unt
Ø  50 g smântână
Ø  lingură ulei de măsline, pentru servit
Mod de preparare:
1.      Ţelina se fierbe împreună cu usturoiul, într-o cratiţă adâncă, până începe să se înmoaie. Separat, fierbeţi cartofii, respectând aceleaşi indicaţii. Când sunt gata, se scot, tot separat, şi se scurg de apă.
2.      Într-un castron se amestecă ţelina şi usturoiul cu mixerul, până se obţine o pastă. Se adaugă cartofii şi untul şi se omogenizează compoziţia, amestecând continuu. Încorporaţi smântâna şi potriviţi de sare şi piper.
3.      Mutaţi piureul într-o tigaie adâncă şi gătiţi la foc mediu, 2-3 minute, amestecând uşor, până se încălzeşte. Când este gata, se mută într-un vas de servit şi se stropeşte cu ulei de măsline. Se serveşte cald, ca atare, sau ca garnitură la preparate din peşte.