Blogul meu

Blogul meu

marți, 21 ianuarie 2014

Ardei pentru iarna


Ardei pentru iarna
Ingrediente – Ardei pentru iarna
1.      5 kg ardei gogosar intreg,
2.      500 ml otet,
3.      400 gr zahar,
4.      100 gr sare grunjoasa,
5.      piper boabe,
6.      foi de dafin,
7.      hrean
Mod de preparare
    Hreanul se curata, se spala si se taie rondele.
    Gogosarii se spala si se taie felii dupa preferinta ( felii subtiri, in 4 parti)
    Intr-un  vas mai mare se amesteca sarea cu zaharul, se adauga ardeiul si amestecam.  Se acopera vasul  cu un servet si se pune in camara  pana a doua zi.
    Se lasa cca 20-24 ore , in acest timp se formeaza un suc dulceag usor sarat.
    Se aseaza ardeii in borcane sterilizate , adaugam  rondele de hrean, foi de dafin si  piper boabe.
    Se pune peste ardei  sucul amestecat cu otet, se capseaza si se pastreaza la loc aerisit si racoros.



Zacusca de fasole



Zacusca de fasole
Ingrediente 
1.      Zacusca de fasole
2.      1 kg gogosar,
3.      1 kg ceapa,
4.      500 gr fasole foabe,
5.      4 morcovi,
6.      500 ml  ulei,
7.      1 kg rosii ,
8.      piper,
9.      1/2 lingurita de cimbru uscat, sare (se foloseste sarea grunjoasa)
Mod de preparare
    Fasolea se fierbe in mai multe ape, fara sare. Nu trebuie sa fie fiarta de tot, apoi se lasa la racit si se da prin  masina de tocat carne.
    Morcovii se curata si  se dau pe razatoare sau se taie cubulete.  Gogosarii se curata se seminte si se vor  taia impreuna cu cu ceapa, cubulete.
    Rosiile se curata de coaja si de seminte, apoi se toaca marunt.
    Intr-o oala mai mare se incinge uleiul, se adauga ceapa si morcovul si le lasam sa se soteze, pana ceapa devine sticloasa. Se adauga gogosarul si amestecam.
    Se lasa pana se inmoaie apoi adaugam pulpa de rosii si lasam la fiert cca 30-40 min.
    Se adauga fasolea , cimbru , sare si piper dupa gust. Se lasa la fiert cca 30 min, pana cand fasolea s-a fiert si uleiul s-a ridicat deasupra. Daca fasolea nu s-a fiert, se poate adauga apa calda(apa  din care a fiert fasolea).
    Zacusca fierbinte se pune in borcane curate si calde si se capseaza. Se sterilizeaza cca 30 min, apoi se invelesc in servete de bucatarie si se lasa pana a doua zi, apoi se pun la camara.
    Se serveste rece in zile de post cu muraturi , o bunatate …