Blogul meu

Blogul meu

joi, 5 decembrie 2013

Piftie de curcan

Piftie de curcan

Ingrediente 
1.      5 boluri mici
2.      2 aripi
3.      1 pulpa de curcan, 
4.      2 cepe medii ,
5.      1/2 telina mica,
6.      5 catei usturoi,
7.      1 lingurita boabe de piper,
8.      2 foi de dafin,
9.      1 lingurita de sare cu varf ,
10.  10 gr gelatina.

Pentru decor: mazare fiarta , morcov fiert , piper boabe si patrunjel verde.
Mod de preparare
1.      Carnea se pune la fiert in apa cu sare. Cand a dat in clocot se arunca apa si spalam bine carnea.
2.      Intr-o oala mai mare punem la fiert din nou carnea cu cca 4  litri de apa  ,  legumele  ( telina  si ceapa taiate in patru)  boabele de piper, foile de dafin si sare.
3.      Se lasa sa fiarba la foc foarte mic cca 3-4 ore iar carnea se va desprinde de pe oase.
4.      Dupa fierbere carnea se scoate impreuna cu legumele, zeama rezultata se amesteca cu usturoi pisat si lasam cca 5-10 min . Carnea se dezoseaza .
5.      Separat gelatina se dizolva cu apa calduta cca 50 ml  si se adauga peste zeama cu usturoi. Se amesteca bine ,  se strecoara si se adauga sare dupa gust.
6.      In fiecare fol se pun rondele de morcov, boabe de mazare , frunze de patrunjel, boabe de piper, se adauga carnea  si zeama obtinuta.
7.      Bolurile  se acopera cu folie alimentara si se introduc la rece pentru cateva ore, de preferat de seara pana dimineata . Piftia este gata cand s-a inchegat bine.
8.      Daca vreti sa rasturnati piftia pe o farfurie,  tineti bolul cu piftie in apa calda pentru cateva secunde   pana se dezlipeste cand il intoarcem.
9.      Se serveste rece cu hrean.
10.  Pofta Buna!

Piftie cu carne de porc

Piftie cu carne de porc
Ingrediente
1.      1kg picioare sau cap de porc,
2.      1 ceapa,
3.      2 morcovi,
4.      1 patrunjel,
5.      1 pastirnac,
6.      4 boabe de piper,
7.      3 catei de usturoi (facultativ), sare dupa gust.
Preparare
8.      Se spala si se rad bine cu cutitul picioarele sau capul de porc (daca au par, se pirlesc la flacara). Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge cu satarul. Se asaza intr-o oala si se acopera cu apa in asa fel, incat nivelul apei sa fie cu 3-4 degete deasupra carnii. Se pune la foc potrivit lasand sa fiarba incet. Se spumeaza mereu, apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat. Se lasa la fiert. Trebuie sa fiarba pana cand carnea se desface usor de pe oase. Se scot oasele si se asaza carnea pe fundul mai multor boluri. Se piseaza usturoiul cu putina sare si se amesteca cu zeama de carne. Se strecoara si se toarna zeama strecurata in boluri peste carne, avand grija ca aceasta sa fie bine acoperita. Se pune la rece sa se inchege. Cea mai gustoasa piftie este aceea pregatita din picioare de porc si urechi.