Obiceiuri culinare
în lume
Alimentaţia noastră
tradiţională este deficitară, iar asta se vede din faptul că incidența
afecţiunilor cardiace şi gastrointestinale este foarte mare.
Se vorbeşte mult azi de un
stil de viaţă sănătos, iar în jurul nostru avem nenumărate modele culinare.
Pentru a ne menţine sănătatea, putem împrumuta din tradiţiile culinare ale
altor ţări.
Suedia
Populaţia ţărilor nordice
este în topul celor mai sănătoase din lume, iar asta, şi pentru că acestea au
preferinţe mai speciale: consumă carne de vânat (ren, fazan, căprioară), săracă
în grăsimi săturate şi foarte bogată în proteine şi fier, motiv pentru care
incidența bolilor cardiovasculare este scăzută, la fel anemia.
Japonia
Niponii îşi menţin sănătatea
consumând alimente specifice fiecărui anotimp:
• Primăvara, consumă multe plante verzi
(spanac, ceapă, sparanghel, salată, dovlecei, salată de chimen-dulce), care
aduc organismului nutrienţi esenţiali şi susţin detoxificarea naturală.
• Vara, alimentaţia este uşoară (pentru a conferi
energia necesară arderilor), bazată pe castraveţi, salată, ridichi, alge, orez
şi fructe de sezon (pepene verde, cireşe, mere).
• Toamna, meniul zilei cuprinde varză,
conopidă, morcovi, grâu, ceapă şi ulei de măsline.
• Iarna, alimentaţia cuprinde preponderent
carne: pește, miel, alături de fasole, paste şi fructe uleioase (fistic, nuci,
migdale, muguri de pin).
Caprioara cu vin rosu si sos
de coacaze
Grecia
Elenii sunt vestiţi pentru
aşa-numita dieta mediteraneeană, bazată pe salate din legume proaspete, brânză,
fructe de mare, ulei extravirgin de măsline şi multe ierburi aromatice şi
condimente proaspete (tarhon, busuioc, oregano, mentă), mirodenii cu puternice
proprietăţi antioxidante, care protejează împotriva îmbătrânirii şi a bolilor.
Franta
Bucătăria franţuzească este
considerată un paradox, întrucât felurile de mâncare sunt atât de variate şi
încărcate caloric la o singură masă, încât francezii ar fi trebuit să fie toţi
obezi. Însă un pahar de vin roşu consumat la fiecare masă protejează împotriva
radicalilor liberi (toxinelor), previne osteoporoza şi menopauza prematură,
împiedica formarea cheagurilor de sânge pe vase şi subţiază sângele, prevenind
infarctul.
Supa frantuzeasca de ceapa