Blogul meu

Blogul meu

miercuri, 8 ianuarie 2014

Mămăligă în straturi, cu cârnăciori

Mămăligă în straturi, cu cârnăciori
Ingrediente
1.      mămăligă
2.      200 g telemea
3.      150 g de cabanos
4.      două ouă
5.      trei linguri de ulei
6.      linguriţă de sare
Mod de preparare: Se rade brânza, se bat ouăle, iar cârnăciorii se taie în rondele. Se unge o cratiţă cu ulei şi se pune în ea jumătate din mămăligă. Se toarnă jumătate din ouăle bătute şi brânză. Se acoperă cu restul de mămăligă, ou bătut, brânză rasă şi cârnăciori. Se dă 30 de minute la cuptor.

Obiceiuri culinare în lume

Obiceiuri culinare în lume
Alimentaţia noastră tradiţională este deficitară, iar asta se vede din faptul că incidența afecţiunilor cardiace şi gastrointestinale este foarte mare.
Se vorbeşte mult azi de un stil de viaţă sănătos, iar în jurul nostru avem nenumărate modele culinare. Pentru a ne menţine sănătatea, putem împrumuta din tradiţiile culinare ale altor ţări.
Suedia
Populaţia ţărilor nordice este în topul celor mai sănătoase din lume, iar asta, şi pentru că acestea au preferinţe mai speciale: consumă carne de vânat (ren, fazan, căprioară), săracă în grăsimi săturate şi foarte bogată în proteine şi fier, motiv pentru care incidența bolilor cardiovasculare este scăzută, la fel anemia.
Japonia
Niponii îşi menţin sănătatea consumând alimente specifice fiecărui anotimp:
    Primăvara, consumă multe plante verzi (spanac, ceapă, sparanghel, salată, dovlecei, salată de chimen-dulce), care aduc organismului nutrienţi esenţiali şi susţin detoxificarea naturală.
    Vara, alimentaţia este uşoară (pentru a conferi energia necesară arderilor), bazată pe castraveţi, salată, ridichi, alge, orez şi fructe de sezon (pepene verde, cireşe, mere).
    Toamna, meniul zilei cuprinde varză, conopidă, morcovi, grâu, ceapă şi ulei de măsline.
    Iarna, alimentaţia cuprinde preponderent carne: pește, miel, alături de fasole, paste şi fructe uleioase (fistic, nuci, migdale, muguri de pin).
Caprioara cu vin rosu si sos de coacaze
Grecia
Elenii sunt vestiţi pentru aşa-numita dieta mediteraneeană, bazată pe salate din legume proaspete, brânză, fructe de mare, ulei extravirgin de măsline şi multe ierburi aromatice şi condimente proaspete (tarhon, busuioc, oregano, mentă), mirodenii cu puternice proprietăţi antioxidante, care protejează împotriva îmbătrânirii şi a bolilor.
Franta
Bucătăria franţuzească este considerată un paradox, întrucât felurile de mâncare sunt atât de variate şi încărcate caloric la o singură masă, încât francezii ar fi trebuit să fie toţi obezi. Însă un pahar de vin roşu consumat la fiecare masă protejează împotriva radicalilor liberi (toxinelor), previne osteoporoza şi menopauza prematură, împiedica formarea cheagurilor de sânge pe vase şi subţiază sângele, prevenind infarctul.
Supa frantuzeasca de ceapa