Sunca fiarta
Ingrediente:
1.
750 g
şuncă
2.
1/2 pahar
vin
3.
2 foi de
dafin
4.
1 ceapă
5.
piper
Mod de preparare:
Spălăm şunca, o clătim în
apă caldă şi fără să o opărim, radem fumul de pe şorici.
Punem şunca în apă rece şi o
lăsăm din ajun pană a doua zi, cand vărsăm apa, o legăm cu sfoară să nu se
desfacă şi o punem la fiert în altă apă rece, cat să acopere şunca. Adăugăm la
fiert 1/2 pahar mare de vin, piper (cateva boabe), două foi de dafin, o ceapă
necurăţată, zdrobită cu pumnul şi coaptă pe plită. Lăsăm să fiarbă şunca încet.
Incercăm şunca dacă este
gata cu acul de împănat (acesta intră uşor în carne). O şuncă tanără se
cunoaşte cand este gata după şorici, care se rupe la orice apăsare de deget.
Şunca bătrană este gata cand carnea se desface uşor de pe os. însă cel mai bun
mijloc de încercat este acesta : şunca, pe langă osul cel mare, are şi un os
mic, subţire. Tragem de acest os şi dacă iese, şunca este gata. Şunca de porc
tînăr fierbe în 2-3 ore, iar cea de porc mai bătran, în 4 ore.
Cand este fiartă, lăsăm să se
răcească in apa ei, apoi o punem pe o tavă, desfacem sfoara, scoatem şoriciul,
lăsînd un brau de şorici de patru degete în jurul osului. Tăiem marginea
şoriciului în zimţi, iar osul îl garnisim cu o cocardă de hîrtie.
Tăiem şunca în felii pe care
le aşezam astfel, ca să reconstituim forma şuncii.
Servim caldă cu mazăre
verde, piure de spanac, piure de cartofi cu diferite sosuri : de vin, de
ciuperci, zeamă de carne concentrată şi cu salată, varză acră, fasole boabe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu