Slănină fiartă cu
usturoi şi boia
Specialitate sezonieră,
slănina fiartă de porc – aită (usturoiată) şi boită – este populară în special
în Transilvania unde se consumă în perioada de iarnă pe platourile de
aperitive. Fiartă într-un amestec aromat sau, şi mai bine, în zeamă de varză
(moare), această slănină îşi pierde din conţinutul de grăsime prin fierbere dar
câştigă în gust şi frăgezime. Merită încercată cu siguranţă!
Ingrediente:
1.
1
kilogram de slănină subţirică (de pe burta porcului)
2.
8 căţei
de usturoi
3.
2 foi de
dafin
4.
1 lingură
boabe de piper
5.
6-8 boabe
de ienibahar (opţional)
6.
zeamă de
varză (sau apă cu sare)
7.
2-3
linguri boia de ardei dulce
8.
1 lingură
de ulei
9.
1
linguriță de sare
Preparare:
Puneţi la fiert 4-5 litri de zeamă de varză
sau de apă în cu 2-3 linguri de sare.
Adăugaţi foile de dafin, 3 căţei de usturoi
curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar.
Adăugaţi slănina. Dacă este prea mare
pentru vasul de fierbere, tăiaţi-o în 2 sau 3 bucăţi.
Fierbeţi 40 de minute şi verificaţi cu
furculiţa: dacă furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. Dacă
nu este fiartă complet, continuaţi fierberea încă 10 minute şi verificaţi din
nou. Scoateţi slănina şi puneţi-o între două funduri de lemn ca să se răcească,
în chiuvetă. Puneţi o greutate pentru a presa bine.
Nu fierbeţi prea mult slănina deoarece va
deveni prea moale şi neapetisantă.
Faceţi pastă restul de usturoi împreună cu
o linguriţă de sare şi una de ulei.
Întindeţi pasta obţinută peste slănină.
Pudraţi slănina cu boia de ardei dulce şi
pătraţi-o la rece până în momentul consumului.|
În funcţie de cât de usturoiată doriţi să
fie, îndepărtaţi usturoiul cu dosul
unui cuţit după 30-60 de minute sau
serviţi-o aşa.
Slănina cu boia şi usturoi se serveşte ca
atare, pe platorurile reci de aperitive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu