Borş cu verdeţuri
de primăvară
Emblematică ciorbă a primăverii din Bucovina, gătită
cu borş de-adevăratelea – de putină, înmulţit din huşti – această fiertură
primordială înglobează în ea cam tot ce se poate găti şi folosi cu bucurie de
la natură, de la prima urzică şi ştevie ale anului, la lobodă şi leurdă,
spanac, ceapă şi usturoi verde şi, cum altfel, primele frunzuliţe de pătrunjel
şi leuştean. Îngroşată după poftă cu o mână de orez sau câţiva cartofi care
să-i dea consistenţă, dreasă cu o lingură de iaurt gras sau smântână şi servită
cu mămăligă dintr-un blid ciobit pe margine, acest borş organic este un omagiu
adus naturii şi primăverilor sale. Încă o dovadă că bucuriile autentice se nasc
din lucruri simple.
Ingrediente:
1.
3 litri
de borş
2.
2 mâini
de urzici tinere
3.
2
legături zdravene de lobodă roşie
4.
1 mână
sănătoasă de ştevie
5.
4
legături de leurdă
6.
2
legături de ceapă verde
7.
2
legături de usturoi verde
8.
1 mână de
spanac crud
9.
1 mână
bună de verdeaţă (pătrunjel şi leuştean și/sau mărar)
10.
1
kilogram cartofi sau 1 cană de orez
11.
sare
12.
400 grame
smântână grasă
Preparare:
Spălaţi verdeţurile în câteva ape reci, în
special urzicile, ştevia şi spanacul.
Curăţaţi de codiţe frunzele de lobodă. Dacă
sunt prea mari, tăiaţi-le în 2-3.
Tocaţi frunzele de urzici (sunt singurele
care nu scad la fierbere şi îi menţin textura fermă).
Tocaţi mare leurda, spanacul şi ştevia.
Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe cartofii (asta
în cazul în care nu folosiţi orez).
Puneţi la fiert borşul împreună cu 5 litri
de apă rece şi cartofii.
Fierbeţi 20 de minute, asezonaţi cu sare.
Adăugaţi verdeţurile şi, după câteva
clocote, ceapa şi usturoiul tăiat rondele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu