Blogul meu

Blogul meu

marți, 1 aprilie 2014

Borş cu verdeţuri de primăvară

Borş cu verdeţuri de primăvară
Emblematică ciorbă a primăverii din Bucovina, gătită cu borş de-adevăratelea – de putină, înmulţit din huşti – această fiertură primordială înglobează în ea cam tot ce se poate găti şi folosi cu bucurie de la natură, de la prima urzică şi ştevie ale anului, la lobodă şi leurdă, spanac, ceapă şi usturoi verde şi, cum altfel, primele frunzuliţe de pătrunjel şi leuştean. Îngroşată după poftă cu o mână de orez sau câţiva cartofi care să-i dea consistenţă, dreasă cu o lingură de iaurt gras sau smântână şi servită cu mămăligă dintr-un blid ciobit pe margine, acest borş organic este un omagiu adus naturii şi primăverilor sale. Încă o dovadă că bucuriile autentice se nasc din lucruri simple.
Ingrediente:
1.      3 litri de borş
2.      2 mâini de urzici tinere
3.      2 legături zdravene de lobodă roşie
4.      1 mână sănătoasă de ştevie
5.      4 legături de leurdă
6.      2 legături de ceapă verde
7.      2 legături de usturoi verde
8.      1 mână de spanac crud
9.      1 mână bună de verdeaţă (pătrunjel şi leuştean și/sau mărar)
10.  1 kilogram cartofi sau 1 cană de orez
11.  sare
12.  400 grame smântână grasă
Preparare:
    Spălaţi verdeţurile în câteva ape reci, în special urzicile, ştevia şi spanacul.
    Curăţaţi de codiţe frunzele de lobodă. Dacă sunt prea mari, tăiaţi-le în 2-3.
    Tocaţi frunzele de urzici (sunt singurele care nu scad la fierbere şi îi menţin textura fermă).
    Tocaţi mare leurda, spanacul şi ştevia.
    Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe cartofii (asta în cazul în care nu folosiţi orez).
    Puneţi la fiert borşul împreună cu 5 litri de apă rece şi cartofii.
    Fierbeţi 20 de minute, asezonaţi cu sare.
    Adăugaţi verdeţurile şi, după câteva clocote, ceapa şi usturoiul tăiat rondele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu