1.
Reteta de visinata
5 kg visine
1/2 kg cirese amare
1/2 kg zmeura sau fragute
100 ml rom
un plic zahar vanilinat
1+1/2 kg zahar
1+1/2 l alcool de 70 de grade sau 1 l alcool de 87 de grade si 1 l rachiu alb (un alcool mai slab)
8-10 picaturi esenta de migdale
5 kg visine
1/2 kg cirese amare
1/2 kg zmeura sau fragute
100 ml rom
un plic zahar vanilinat
1+1/2 kg zahar
1+1/2 l alcool de 70 de grade sau 1 l alcool de 87 de grade si 1 l rachiu alb (un alcool mai slab)
8-10 picaturi esenta de migdale
Ø Intr-o damigeana de 10 l (sau ce aveti) se pun visinele,
impreuna cu ciresele amare si cu zmeura sau fragutele (spalate, dar necuratate
de samburi); zaharul se presara, la urma, peste ele. Damigeana se scutura bine,
ca sa se amestece fructele cu zaharul. Se leaga la gura cu tifon si se lasa la
soare 5-6 zile sau numai la caldura, in bucatarie, pana cand fructele isi lasa
zeama si se topeste bine zaharul, agitandu-le zilnic.
Dupa aceea, se adauga alcoolul, romul si vanilia. Damigeana se astupa bine cu dop si se lasa la rece doua saptamani, agitand-o la 2-3 zile. Dupa acest timp, se poate consuma impreuna cu fructele sau fara fructe. Daca nu se pune suficient alcool, ca visinata sa aiba peste 25 de grade, fermentii care sunt in fructe nu se distrug si se continua fermentatia alcoolica cu degajare de bioxid de carbon care, in cantitate mare, preseaza prea mult pe damigeana, incat poate s-o sparga, daca aceasta este ermetic inchisa.
Eu n-am legat bine damigeana, am lasat-o legata lejer. Cu reteta se obtine o visinata medie, nici prea tare, nici prea dulce...
Zmeura si fragutele, sunt, desigur, optionale, ca si zaharul vanilinat, dupa parerea mea. ...de gustibus
Dupa aceea, se adauga alcoolul, romul si vanilia. Damigeana se astupa bine cu dop si se lasa la rece doua saptamani, agitand-o la 2-3 zile. Dupa acest timp, se poate consuma impreuna cu fructele sau fara fructe. Daca nu se pune suficient alcool, ca visinata sa aiba peste 25 de grade, fermentii care sunt in fructe nu se distrug si se continua fermentatia alcoolica cu degajare de bioxid de carbon care, in cantitate mare, preseaza prea mult pe damigeana, incat poate s-o sparga, daca aceasta este ermetic inchisa.
Eu n-am legat bine damigeana, am lasat-o legata lejer. Cu reteta se obtine o visinata medie, nici prea tare, nici prea dulce...
Zmeura si fragutele, sunt, desigur, optionale, ca si zaharul vanilinat, dupa parerea mea. ...de gustibus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu