Blogul meu

Blogul meu

luni, 3 februarie 2014

Consumul de cafea



Consumul de cafea
Pentru multi dintre noi, ziua nu poate incepe fara o cafea savurata la micul dejun. Cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume. Probabil nu v-ati gandit niciodata la cafea ca la un elixir de sanatate. Dimpotriva, incercati sa renuntati la acest viciu aromat. Faceti o greseala, o ceasca de cafea e leac pentru cancerul de colon, trateaza durerile de cap, imbunatateste starea de spirit si performantele cognitive, reduce riscul imbolnavirii de diabet si Parkinson, elimina pietrele de la rinichi si ajuta in dietele de slabire. Aceste cateva argumente ne conving ca lichidul negru si fierbinte nu e nociv pentru sanatate. Cu o conditie: sa nu abuzam. Prea multa cafea ne va face mai mult rau decat bine.

1. Cofeina, benefica in timpul raceli. O ceasca de cafea ajuta la eliberarea adrenalinei, responsabila de senzatia de energizare a corpului. O ceasca de cafea zilnic nu numai ca ne sporeste randamentul, dar ne si protejeaza organismul. Cafeaua nu trebuie eliminata din dieta zilnica atunci când suntem raciti, deoarece ajuta la eliberarea cailor respiratorii.
2. Cafeaua vindeca herpesul. Are proprietati antivirale, spun cercetatorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea (8 obisnuite si 7 instant). Au descoperit astfel ca in extractul de cafea (indiferent de tipul folosit) exista un ingredient care distruge virusul prin contact direct si impiedica raspindirea lui la celelalte celule invecinate.
3. Experimente realizate recent in Italia, la Universitatea Pavia, au aratat ca anumite molecule din cafea previn adeziunea streptococului Mutans pe smaltul dintilor. Mai mult, PREMIUM DENTAL ne sfatuieste ca „daca langa ceasca de cafea pe care o servim, avem si un pahar cu apa, se poate reduce riscul aparitiei cariilor”, potrivit Dr. stomatolog Serban Atanasiu.
4. Una sau doua cesti de cafea inainte de orice tip de activitate fizica ne ajuta organismul sa reziste mai mult la efort. Un studiu de rezistenta a aratat ca doza optima de cofeina de care corpul are nevoie in timpul exercitiilor este de 3-6 mg pe kilogram .
5. Gratie cafelei, bautorii infocati sunt mai protejati de Parkinson cu 80%, de cancerul de colon (25%), de ciroza hepatica (80%). Bautorii de cafea cu cafeina sunt cu 45% mai putin predispusi aparitiei pietrelor la rinichi si la fiere.

6. Cafeina are un efect de stimulare si drenare celulara, permitand o mai simpla reducere a stratului celulitic cu care 90% dintre femei se confrunta. Asadar, produsele cosmetice de corp cu continut de cafeina au efecte antiedematoase (nu retin lichidele in celule) si de stimulare a circulatiei venoase si limfatice. Cremele pe baza de cafea intineresc epiderma.
7. Cafeaua este un diuretic si un laxativ natural. S-a demonstrat ca filtrata, cafeaua este si mai purgativa decat cea obisnuita.
8. Aceasta bautura contribuie la profilaxia cancerului de intestin gros. Rezultatele studiului arata ca femeile care au consumat mai mult de trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai redus (60%) de a dezvolta cancer de col uterin fata de cele care au consumat mai putin de doua cesti de cafea pe saptamani.
9. Cu ajutorul cafelei putem imbatrani frumos. Un adevar care ne intriga. Ultimele studii arata ca licoarea magica joaca un rol protector asupra celulelor creierului, faimosii neuroni care, odata distrusi, nu se mai refac.
10. Cafeaua are mai multe fibre si mai multi antioxidanti decit sucul de portocale. O cana de cafea neagra are un continut de fibre si polifenoli mai ridicat decat orice alta bautura de pe planet
a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu