Sfaturi de la bunica
ALBUS de ou
1. pentru a pastra cateva zile
albusurile de ou, turnati deasupra cateva picaturi de apa;
2. albusul oualor de rata nu se
foloseste la prajituri, fiind prea gras nu se bate spuma;
3. spuma de albus nu se lichefiaza daca
punem in ea zaharul in doua reprize: una cand incepem batutul, cealalta la
final;
4. albusul de ou se desparte usor de
galbenus, daca oul spart e pus deasupra unui vas, intr-o palnie. Albusul curge
in vas, galbenusul ramane intreg.
5. albusul de ou se intareste mai repede
daca adaugam in el un praf de sare sau de zahar, sau cateva picaturi de lamaie
sau de apa rece;
6. cand bateti albusul de ou, puneti in
el o lingura de apa rece, din aceeasi cantitate de oua, va iesi o masa mai mare
de albus.
CARTOFII
7. cartofi pusi la fiert nu mai dau
afara din oala daca in apa se adauga o lingura de lapte'
8. cartofi fierti se curata mult mai
repede daca imediat dupa ce sunt scosi din apa fierbinte, se clatesc repede in
apa rece;
9. cartofi noi se curata foarte usor
daca-i tinem inainte in apa rece, amestecata cu o mana de sare gronjoasa, dupa
cca 1/2 ora, ii frecam cu un servetel aspru;
10. daca v-au ramas cartofi prajiti de
la masa, nu-i aruncati, pusi a doua zi intr-o ciorba, ii vor da un gust
deosebit;
11. cartofi din camara nu incoltesc daca
se pun langa ei si cateva mere;
12. dupa ce curatam cartofii de coaja, e
bine sa-i trecem printr-un jet de apa rece, vor fierbe mai usor si nu se vor
farama;
13. ati curatat cartofii si pana sa-i
fierbeti s-au inegrit Puneti cateva picaturi de otet in apa in care fierb, cartofi
devin albi, iar gustul otetului nu se simnte.
CASTRAVETII
1. raman mai multa vreme proaspeti daca
ii varati cu codita in apa, cam un sfert din castravete trebuie sa fie
acoperit, apa trebuie schimbata zilnic;
2. castravetii pentru salata sunt mai
buni si gustosi daca dupa curatirea de coaja sunt inmuiati repede in apa care
clocoteste;
3. amareala castravetilor poate fi
inlaturata daca dupa ce sunt taiati felii, se introduc 10 minute in lapte putin
sarat.
CASCAVALUL
1. nu se usuca daca-l inveliti intr-o
panza umeda, inmuiata in apa si otet;
2. puneti-l astfel intr-o cutie
inchisa, la frigider.
CAPSUNILE
1. nu se spala niciodata dupa ce li se
rupe codita;
2.
astfel, sucul si vitaminele se pierd in apa din vas sau din ghiuveta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu