Mămăligă Tradiţională
1.
Sare - 1
linguriţă
2.
Ulei - 1
lingură
3.
Apă - 1
litru
4.
Malai grisat
Mod de preparare
v Mălaiul (făina de păpuşoi) se pune într-un vas peste
care se toarnă apa rece (aproximativ 1/3 din toată apa necesară) şi se mestecă
până nu se înmoaie toată. Aceasta se face pentru a evita formarea de boţuri
atunci când se va adăuga în apă clocotită mai târziu.
v Într-un ceaun sau într-o oală de circa 3 litri se
pune apa la fiert, aproximtiv 2/3 din toată apa necesară. Când s-a încălzit
adăugaţi sarea şi o lingură de ulei.
Când apa începe să clocotească adăugaţi faina înmuiată (sau dacă nu a fost
muiată preventiv - mălaiul se toarnă sub formă de ploaie) şi amestecaţi
permanent timp de 10-15 minute pe foc domol. Adunaţi mămăliga aşa încât să
formeze o suprafaţă plată, acoperiţi-o cu capac, stingeţi focul şi lăsaţi-o să
se mai coacă un pic.
v După ce a mai stat aşa 3-5 minute, mămăliga se
răstoarnă pe un fund de lemn şi este gata pentru servit. Se taie cu un fir de
aţă în bucăţi de servire prinzând aţa de lungimea diametrului mămăligei
dedesubtul ei cu ambele mâini şi trăgând de fire în sus. Se acoperă cu un
prosop curat de bucătărie pentru a se păstra caldă la servire.
v Notă: 15-20 minute este suficient pentru a prepăra o
mămăliguţă, însă pentru a obţine o mămăligă idelă este necesar ca ea să se
amestece încontinuu la focul cel mai mic timp de 40-45minute.
v Nici o recenzie nu a fost adăugată încă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu